Hej Ola! Du var först när biljetterna till årets Friidrotts-SM i Borås släpptes under söndagsmorgonen. Är du alltid lika snabb när det vankas friidrottstävlingar?

– Hej! Nej det kan jag inte påstå att jag är men denna gång ville jag ”hänga på låset” med tanke på gällande restriktioner och begränsat utbud av biljetter. Vore ju synd att missa SM-tävlingarna bara på grund av att inte vara vaken när biljetterna släpptes.

 

Handlar det om ett allmänt stort idrottsintresse eller är det friidrott specifikt?

– Jag är allätare när det gäller idrott. På TV kan jag se allt och när det gäller liveidrott är utbudet i närheten av hemmet främst fotboll och ishockey. Brukar även bli några resor per säsong till Luleå för att se på basket. Har bara 10 mil till Luleå.

 

Du är ett bekant ansikte på friidrottstävlingar både i Sverige och utomlands. Är du kanske rent av Sveriges meste besökare på friidrott?

– Nej, det tror jag inte. Vi är ett gäng som är duktiga på att resa tillsammans och eftersom jag har äldre medresenärer så har de hunnit bevittna mer än vad jag har gjort.

 

Har du någon aning om hur många tävlingar och länder du besökt kopplat till ditt friidrottsintresse?

– Jo, det har jag någorlunda koll på. Räknar jag internationella mästerskap (VM, EM, Europacup/Lag-EM, IVM & IEM) så är det 51 mästerskap i 22 länder. Sen tillkommer några Finnkamper och ett par besök på Bislett. När det gäller SM tävlingar som nu i Borås så blir det mitt 24:e SM utomhus samt att jag har 5 st ISM. Jag åker hellre på mästerskapstävlingar än galatävlingar.

 

Vad kommer smeknamnet ”Byske” ifrån?

– Kan inte påstå att det är något smeknamn utan det är orten där jag bor. Min kompis Kjelle som jag rest och reser en hel del med skrev ”Ola Byske” i sin telefonbok och svarade tidigare ofta –Hej Byske när jag ringde honom. När jag skulle skapa ett användarnamn på ett socialt medium kom jag inte på något bättre än Byske.

– Ni som kan er geografi vet att Byske ligger efter E4 tre mil norr om Skellefteå i Västerbottens län. Byske är mest känt för att vara Orvar Bergmarks moderklubb samt att det finns en femstjärnig camping i Byske.

 

Vad ser du mest fram emot under årets SM?

– Att äntligen få gå på idrott igen under någorlunda normala förhållanden och träffa vänner och bekanta som jag inte träffat sedan ISM i Växjö 2020. Vi brukar träffas 3-4 gånger per år normalt sett. På det sportsliga planet gillar jag SM mycket för att se de aktiva som ligger just under landslagsnivå och som är på tillväxt. Alltid kul att få se noteringen PB i resultatlistan.

 

Coronapandemin har ju drabbat många människor såväl fysiskt som psykiskt. Hur har frånvaron av publikmöjligheter på de tävlingar som faktiskt genomförts påverkat dig?

– När larmet om Coronaviruset kom hade jag  bokat resa, boende och biljetter till IVM i Nanjing 2020. Tittade på kartan och såg att avståndet mellan smittoutbrottet i Wuhan och tävlingsorten Nanjing såg ut att vara ungefär som mellan Byske-Stockholm.

– Tänkte givetvis att då är det lugnt, inget att oroa sig över, klart jag kan åka till Nanjing. Blev naturligtvis en stor besvikelse när jag började inse att det blir varken någon resa för mig eller något mästerskap överhuvudtaget. Sedan hade jag också bokat och klart för EM utomhus i Paris 2020.  Det var de två inbokade aktiviteter jag tvingades avboka. Därefter tycker jag det har varit enklare att anpassa sig och bara inse att det handlar om att hålla sig på hemmaplan. Faktiskt funkat över förväntan.

Köp biljetter idag

Text: Anders Kihl
Foto: Inger Nilsson