Äntligen – som vi har väntat! Stora delar av den svenska eliten har satt sig på flyget och landat i polska Torun för att inviga mästerskapsåret 2021. Inomhus-EM startar ikväll, torsdag, och hela tävlingen kommer att sändas under hela helgen på SVT Play, både på för- och eftermiddag.

Svenska truppen är normalstor men däribland så finns det många seniormästerskaps-debutanter! Som vi har nämnt innan så är en av dessa IK Ymers häcklöperska Julia Wennersten. Hennes första lopp, försöken i 60mh, går av stapeln på lördag förmiddag, kl 12.10 och vid eventuellt avancemang kommer resterande lopp gå på söndagen.

Även om truppen utgörs till viss del av mästerskapsdebutanter så finns det flera erfarna aktiva och stora medaljkandidater. Vi har nämligen hela sju stycken svenskar anmälda som är topp 7 i Europa i år, varav 5 av dem är topp 3(!). Hur många medaljer som Armand Duplantis, Fanny Roos, Andreas Kramer och Khaddi Sagnia mfl. lyckas skrapa ihop återstår att se. För att kunna följa de svenska aktiva på bästa sätt så rekommenderar vi att kolla på Svensk Friidrotts hemsida och “Tidsprogram med svenska ögon”.

Första svensk ut av de tio som ska tävla ikväll är längdhopparen Thobias Montler som kommer hoppa längdhoppsförsök kl 19.08 där 8,00m, en längd som han klarat flertalet gånger i vinter, räcker för direktkval. Vi önskar Thobias och alla andra övriga aktiva ett stort lycka till och vi hoppas att få se er även på Ryavallen och Friidrotts-SM i augusti!

Thobias Montler, Malmö AI,