Klubben, IK Ymer tillsammans med värdstaden Borås ska arrangera tävlingar av yttersta klass. Arrangemanget ska fyllas av glädje, professionalism och hållbarhet. Vidare vill organisationen skapa minnesvärda upplevelser samt göra Friidrotts-SM till en viktig del av staden Borås 400-årsjubileum.

Ett storslaget evenemang för alla intressenter såsom aktiva, besöka och sponsorer står det i visionen. Vad innebär det mer konkret?

– Vi har sammanfattat det i tre övergripande målsättningar som i sin tur bryts ner i mindre, mer detaljerade beståndsdelar. Vi vill skapa en härlig friidrottsfest, öka intresse för friidrott lokalt och nationellt samt genomföra hela evenemanget på ett hållbart sätt, berättar SM-general Linus Wirén.

En härlig friidrottsfest

I stundande tider sätter vi nog alla vårt hopp till en avklingande pandemi och att vi i augusti kan se fram emot välfyllda läktare. Hur definierar du friidrottsfest och vad händer om det blir ett evenemang utan publik?

– Ambitionen är såklart välfyllda läktare. Skulle det inte vara möjligt att arrangera mästerskapet inför publik, är det fullt fokus på att genomföra ett proffsigt evenemang för alla aktiva och marknadsföra Borås på bästa sätt för tv-publiken. Utöver det vet jag att vi kommer kunna stoltsera med kunniga och engagerade funktionärer och att evenemanget kommer synas tydligt i staden inför och under mästerskapet. Då Borås firar 400 år vill vi också inspirera till att vår publik tar tillfället i akt att uppleva staden och dess stora utbud av restauranger, museer, aktiviteter och besöksmål.

Vilka är på plats på innerplan för en maximal friidrottsfest och hur många ser du på läktaren?

– Aktiva på innerplan är ju naturligtvis inget vi kan styra över fullt ut, men vi kan ju hoppas att det blir ett av de första större evenemangen inför publik och att det lockar alla de största stjärnorna till att vara på plats och tävla. Då kan det bli riktigt mycket folk, men 6.000 åskådare totalt under evenemanget tror vi är en rimlig målsättning, fortsätter Linus.

Ökat intresse för friidrott lokalt och nationellt

Som rubriken antyder finns det också ett stort fokus på att stärka friidrottsintresset och klubben har tidigare erfarenheter kring lärande och samverkan under flertalet stora evenemang, inte minst senast under European Athletics U20 Championships sommaren 2019.

– Ja precis, genom klubben kommer vi marknadsföra friidrotten på olika platser i staden både inför, under och efter SM. Under våren kommer vi också att besöka andra evenemang och på sätt vill vi att Friidrotts-SM ska bidra till att väcka nyfiken och intresse kring friidrott och att det leder till rekrytering av fler aktiva, ledare och funktionärer. Vi har god erfarenhet av att involvera skolorna i Borås Stad med genomförande av gemensamma friidrottsaktiviteter, något som slog väldigt väl ut som ”lilla EM” i samband med U20.

Ett hållbart evenemang

Det kan nästan kännas som en hygienfaktor numera men kan också tendera till att bli ganska klyschigt och uddlöst. Vad menar IK Ymer och organisationen med ett hållbart evenemang mer konkret?

– Jag förstår vad du menar men vi har gedigen erfarenhet av hållbara evenemang och det är alltid en viktig del när Borås Stad finns med i ansökan om att arrangera. Det är viktigt att väga in alla hållbarhetsaspekter och inte bara se det ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vi vill vidga begreppen till att skapa förutsättningar för fler barn och unga att upptäcka friidrotten och att på sikt kunna bidra till en inkluderande och meningsfull fritid där alla är välkomna. Inkludering och social delaktighet förstärks ytterligare genom att parasporten kommer att ha Para-SM i friidrott under de dagar friidrotts-SM genomförs i Borås.

– Friidrotts-SM ska bidra till att bygga och stärka relationer mellan olika intressenter kring arrangemangets genomförande samt samarbetspartners och lokalt näringsliv/organisationer. Att stärka friidrotten i Borås leder också till ökad kompetens i att arrangera stora nationella mästerskap hos förening och Borås Stad.

Med full förståelse för att situationen kring pandemin är svår att sia om vågar ni er alltså ändå på att sätta ett publikmål på 6.000 åskådare över tre dagar. Vilka andra tydligt mätbara mål finns det kring SM i Borås? Kan du nämna några?

– Ja absolut, vi har satt flera. Vi hoppas och drömmer om ett världsrekord under SM, det hade varit riktigt häftigt. Utöver det är målet att vi ska se två svenska rekord, tre arenarekord. När det kommer till den egna klubben ser vi, i kristallkulan, två SM-medaljer, ett nytt klubbrekord samt minst sju aktiva Ymeriter som är med och tävlar. Totalt hoppas vi på 750 deltagare och som sagt tidigare 6.000 på läktaren, avslutar Linus.